Przeskocz do treści

Chochle – jaki materiał wybrać?

chochleChochle to zdecydowanie jedne z popularniejszych przyborów wykorzystywanych w kuchni. Jednak wybór na rynku w tym zakresie jest tak szeroki, że nie zawsze wiadomo jaka chochla najlepiej się sprawdzi. Każdy materiał ma bowiem swoje wady i zalety.

Metal

Od wielu lat przybory metalowe mają szerokie grono zwolenników. Nic w tym dziwnego, bo świetnie komponują się z nowoczesnymi kuchniami. Ale estetyka to nie jedyna ich zaleta. Chochle z metalu (najlepiej ze stali nierdzewnej) są bardzo wytrzymałe. Nie brudzą się i nie odkształcają, a poza tym nie pochłaniają zapachów z produktów spożywczych. Ponadto takie produkty są również bezpieczne dla zdrowia, gdyż stal jest odporna na działanie wysokich temperatur. Nie traci także swoich właściwości na skutek kontaktu z substancjami chemicznymi. Niekiedy jednak na takich chochlach pojawić się mogą brązowe lub niebieskie smugi, które jednak za pomocą specjalnych środków da się usunąć.

Plastik

Akcesoria kuchenne z tworzyw sztucznych są coraz popularniejsze. Te wykonane z plastiku są odporne na alkohole czy kwasy. Poza tym można je łatwo myć np. w zmywarkach. Nie nasiąkają wodą, a więc bakterie maja trudniejsze warunki do rozwijania się. Poza tym stanowią one niewątpliwą ozdobę kuchni. W końcu produkowane są w wielu różnych wzorach i kolorach. Jednak trzeba sięgać tylko po produkty wysokiej jakości. Te tańsze niekiedy bywają szkodliwe dla zdrowia.