Przeskocz do treści

Kocioł warzelny. Obowiązkowe wyposażenie lokalu gastronomicznego

kocioł warzelnyChoć wielu osobom może się wydawać, że żeby osiągnąć sukces na rynku gastronomii, wystarczy dobry pomysł i dania przyrządzone z najwyższej jakości składników, to okazuje się, że w rzeczywistości sprawa jest dużo bardziej skomplikowana. Nie wystarczy bowiem ciekawe menu, utalentowany kucharz i ładnie urządzone wnętrze – niezwykle istotna jest również kuchnia i jej właściwie wyposażenie.

Kuchnia w lokalu gastronomicznym

Urządzając kuchnię, w której przygotowywane będą posiłki do restauracji, baru czy kantyny, musimy zdawać sobie sprawę, że takie miejsca rządzą się swoimi prawami. Odwiedza je dużo osób, posiłki muszą więc powstawać szybko i w dużej ilości. Wyposażając kuchnię w lokalu gastronomicznym w sprzęty do użytku domowego, automatycznie skazujemy się na porażkę. Te nie poradzą sobie bowiem z przygotowywaniem posiłków w sporej restauracji czy na stołówce szkolnej. Do takich miejsc stworzono zupełnie inne wyposażenie.

Kotły warzelne, czyli podstawa wyposażenia restauracyjnej kuchni

Jednym z najważniejszych urządzeń, jakie powinny znaleźć się na zapleczu sporego lokalu gastronomicznego, jest kocioł warzelny. To sprzęt stworzony z myślą o restauracjach, stołówkach, barach czy dużych obiektach wynajmowanych na imprezy. Dzięki zastosowaniu kotła warzelnego unikamy gotowania w garnkach, a w efekcie przyspieszamy przygotowywanie potraw i czynimy je wygodniejszym. To urządzenie umożliwia przygotowanie dużej ilości jedzenia, co w przypadku restauracji jest koniecznością.