Przeskocz do treści

Zarówno w lokalach gastronomicznych różnych typów, jak i w każdym domu niezbędnym urządzeniem jest kostkarka do lodu. Jest funkcjonalna, praktyczna, elegancka i niezwykle wydajna. Sprawdzi się nie tylko w trakcie organizowania wielkich imprez, ale także w domowym zaciszu.

Jakie są zalety wykorzystywania kostkarki?

kostkarkaWytwarzanie lodu dzięki profesjonalnym urządzeniom jest współcześnie bardzo łatwe i proste, a co więcej, sam proces przebiega sprawnie i szybko. Do ich niekwestionowanych zalet można zaliczyć szereg walorów, z których najistotniejsze to:

• Wykonanie z wysokogatunkowych materiałów, takich jak na stal nierdzewna,
• Bardzo duża wydajność, w przypadku kruszarki gastronomicznej nawet do stu pięćdziesięciu pięciu kilogramów lodu na dobę,
• Elegancki, nowoczesny i estetyczny wygląd,
• Zapewnienie odpowiedniego poziomu higieny dzięki łatwości czyszczenia,
• Możliwość chłodzenia za pomocą wody lub powietrza,
• Wyposażenie we wskaźniki LED, które sygnalizują konieczność dolania wody,
• Energooszczędność – po zakończeniu pracy urządzenie automatycznie się wyłącza,
• Elektroniczny panel,
• Niezwykle prosta obsługa polegająca na wlaniu wody i naciśnięciu odpowiedniego przycisku,
• Możliwość podejrzenia pojemnika na lód za pomocą okienka w obudowie,
• Może być podłączona do zabudowy lub wolno stojąca,
• Wszechstronne zastosowanie – w zależności od modelu – zarówno w lokalach gastronomicznych, jak i w domach.

chochleChochle to zdecydowanie jedne z popularniejszych przyborów wykorzystywanych w kuchni. Jednak wybór na rynku w tym zakresie jest tak szeroki, że nie zawsze wiadomo jaka chochla najlepiej się sprawdzi. Każdy materiał ma bowiem swoje wady i zalety.

Metal

Od wielu lat przybory metalowe mają szerokie grono zwolenników. Nic w tym dziwnego, bo świetnie komponują się z nowoczesnymi kuchniami. Ale estetyka to nie jedyna ich zaleta. Chochle z metalu (najlepiej ze stali nierdzewnej) są bardzo wytrzymałe. Nie brudzą się i nie odkształcają, a poza tym nie pochłaniają zapachów z produktów spożywczych. Ponadto takie produkty są również bezpieczne dla zdrowia, gdyż stal jest odporna na działanie wysokich temperatur. Nie traci także swoich właściwości na skutek kontaktu z substancjami chemicznymi. Niekiedy jednak na takich chochlach pojawić się mogą brązowe lub niebieskie smugi, które jednak za pomocą specjalnych środków da się usunąć.

Plastik

Akcesoria kuchenne z tworzyw sztucznych są coraz popularniejsze. Te wykonane z plastiku są odporne na alkohole czy kwasy. Poza tym można je łatwo myć np. w zmywarkach. Nie nasiąkają wodą, a więc bakterie maja trudniejsze warunki do rozwijania się. Poza tym stanowią one niewątpliwą ozdobę kuchni. W końcu produkowane są w wielu różnych wzorach i kolorach. Jednak trzeba sięgać tylko po produkty wysokiej jakości. Te tańsze niekiedy bywają szkodliwe dla zdrowia.

sklep barmańskiZestaw barmański to doskonały prezent dla każdego imprezowicza. Dzięki niemu możemy robić fantastyczne drinki w domowym zaciszu.

Jak skompletować swój władny zestaw do robienia drinków?

Po pierwsze musimy wybrać się na zakupy do specjalistycznego sklepu. Nie ma większego znaczenia czy wybierzemy stacjonarny sklep barmański czy kupimy sprzęt w sieci.

Podstawą każdego zestawu barmańskiego jest oczywiście shaker

Shekery występują w dwóch rodzajach. Dwuczęściowy ze szklanicą barmańską bądź trzy częściowy. Który z nich wybrać? To zależy od indywidualnych preferencji konkretnej osoby.

Kolejnym przydatnym elementem jest miarka. Jeśli jej nie mamy z powodzeniem możemy ją zastąpić kieliszkiem. Równie ważnym elementem zestawu barmańskiego jest muddler. Jest to tłuczek do niezbędny do kruszenia lodu. Jeśli posiadamy sheker dwuczęściowy warto zainwestować w sitko barmańskie, natomiast jeśli mamy sheker trzyczęściowy sitko będzie zbędnym gadżetem.

Pojedyncze elementy czy w komplecie?

W sklepach barmańskich znajdziemy wiele zestawów barmańskich, pięknie zapakowanych, a przy tym dość drogich. Jeśli szukamy akcesoriów barmańskich na własny użytek warto zastanowić się nad kupowaniem pojedynczych elementów. Dzięki temu możemy zaoszczędzić sporo pieniędzy.Każdy element możemy dopasować do naszych upodobań. Dzięki temu skompletujemy niepowtarzalny zestaw do robienia drinków. Natomiast gotowy zestaw barmański idealnie sprawdzi się jako prezent.

kocioł warzelnyChoć wielu osobom może się wydawać, że żeby osiągnąć sukces na rynku gastronomii, wystarczy dobry pomysł i dania przyrządzone z najwyższej jakości składników, to okazuje się, że w rzeczywistości sprawa jest dużo bardziej skomplikowana. Nie wystarczy bowiem ciekawe menu, utalentowany kucharz i ładnie urządzone wnętrze – niezwykle istotna jest również kuchnia i jej właściwie wyposażenie.

Kuchnia w lokalu gastronomicznym

Urządzając kuchnię, w której przygotowywane będą posiłki do restauracji, baru czy kantyny, musimy zdawać sobie sprawę, że takie miejsca rządzą się swoimi prawami. Odwiedza je dużo osób, posiłki muszą więc powstawać szybko i w dużej ilości. Wyposażając kuchnię w lokalu gastronomicznym w sprzęty do użytku domowego, automatycznie skazujemy się na porażkę. Te nie poradzą sobie bowiem z przygotowywaniem posiłków w sporej restauracji czy na stołówce szkolnej. Do takich miejsc stworzono zupełnie inne wyposażenie.

Kotły warzelne, czyli podstawa wyposażenia restauracyjnej kuchni

Jednym z najważniejszych urządzeń, jakie powinny znaleźć się na zapleczu sporego lokalu gastronomicznego, jest kocioł warzelny. To sprzęt stworzony z myślą o restauracjach, stołówkach, barach czy dużych obiektach wynajmowanych na imprezy. Dzięki zastosowaniu kotła warzelnego unikamy gotowania w garnkach, a w efekcie przyspieszamy przygotowywanie potraw i czynimy je wygodniejszym. To urządzenie umożliwia przygotowanie dużej ilości jedzenia, co w przypadku restauracji jest koniecznością.

piec konwekcyjnyW dzisiejszych czasach, głównym procesem technologicznym w nowoczesnej gastronomii, jest oczywiście obróbka cieplna, czyli np. gotowanie, duszenie, pieczenie, zapiekanie, czy smażenie. W obiektach kuchennych jednocześnie przygotowuje się kilkanaście potraw korzystają z różnorodnego sprzętu. Współcześnie w każdym punkcie gastronomicznych, liczy się skrócenie czasu przygotowania potraw, zużycie energii i wody oraz zatrudnienie odpowiedniej ilości pracowników. Nowoczesny piec konwekcyjny pozwoli nam zaoszczędzić masę pieniędzy na każdym polu, dlatego też warto poważnie zastanowić się nad jego zakupem.

Jakość potraw i efekt ekonomiczny

W każdej kuchni liczy się nie tylko jakość potraw, ale przede wszystkim efekt ekonomiczny. Piece konwekcyjne dają nam naprawdę bardzo szerokie pole do popisu i dzięki nim można przygotować właściwie wszystko. Do nie dawna sprzęt tego typu był bardzo drogi, ale na szczęście w dzisiejszych czasach na zakup porządnego markowego pieca konwekcyjnego, może pozwolić sobie coraz większa liczba właścicieli lokali gastronomicznych.

Jaki sprzęt warto wybrać

Kupując pierwszy piec konwekcyjny warto w pierwszej kolejności rozglądać się za markowym sprzętem, dzięki czemu będziemy mieć 100% pewność, że będzie nam sprawnie służyć przez wiele długich lat użytkowania. Obecnie najbardziej cenieni producenci to między innymi: HENDI, UNOX oraz WHIRLPOOL. W Polsce bardzo dużą popularnością cieszą się również piece takich marek jak RETIGO oraz RATIONAL.

Zabranie ciepłego posiłku jest szczególnie ważne dla osób które lubią długie wędrówki. Zwłaszcza gdy na zewnątrz temperatury nie rozpieszczają. W co zatem warto się zaopatrzyć?

Ciepły posiłek w plenerze

Dodatkowym sprzętem, który może być bardzo przydatny to termosy obiadowe. Działają one dokładnie tak samo jak klasyczne modele. Ich wielkość i budowa są dostosowane do przenoszenia posiłków. Na rynku są dostępne modele kilku komorowe, co pozwala na przewiezienie w jednym termosie różnych posiłków.

Wykonanie

Wybierając termos obiadowy warto zwrócić uwagę na jakość wykonania i użyte materiały. Obecnie dostępne są wersje wykonane z:

  • plastiku
  • stali nierdzewnej.

Znacznie wytrzymalsze są te drugie, plastikowe nadadzą się do zabierania posiłków np. do pracy. W plenerze plastik znacznie łatwiej można uszkodzić.

Równie ważne jest wykonanie wnętrza termosu. Tańsze modele możemy spotkać ze szklanym wnętrzem. Znacznie lepsze są modele, które mają wnętrze posrebrzane. Srebro ma właściwości antybakteryjne, a zatem wyższy poziom bezpieczeństwa przechowywanej żywności.

Utrzymanie ciepła

Parametr ten jest związany nierozerwalnie z jakością wykonania. Czas utrzymania ciepła jest zależny do szczelności korka i nakrętki. Najlepiej gdy korek ma potrójną uszczelkę. Dzięki temu do wnętrza nie dostaję się zimne powietrze z zewnątrz. Wpływ ma także temperatura otoczenia. Im zimniej na zewnątrz tym termos utrzyma ciepło krócej. Najdłuższy czas to około 6 godzin.

termos obiadowyWybór odpowiedniego produktu dla siebie to kwestia analizy naszych potrzeb. Warto zastanowić się w jakich warunkach będziemy go używać, dla ilu osób przenosić posiłki. To znacznie ułatwi wybór z pośród wielu dostępnych na rynku modeli.

Główne parametry

Przede wszystkim pojemność. Termos obiadowy może mieć pojemność od 0,5 do 5 litrów. Dobrym rozwiązaniem są modele składające się z kilku misek. Dzięki temu można zabrać kilka różnych posiłków na raz.

Kolejny parametr to czas utrzymywania ciepła. W przypadku termosu obiadowego jest to maksymalnie do 6 godzin. Czas ten może ulec zmianie w zależności od temperatury otoczenia. Im zimniej tym krócej posiłek zachowa ciepło.

Jakość wykonania

Wykonanie termosu obiadowego jest identyczne jak w przypadku klasycznych. Oznacza to, że możemy znaleźć modele:

- plastikowe i ze stali nierdzewnej,
- z wewnętrznymi wkładami szklanymi lub stali o powierzchni odbijającej światło, najlepiej by było to srebro, które jest antybakteryjne.

Jeśli chodzi o szczelność to najważniejszy jest korek. Liczy się tutaj ilość zastosowanych uszczelek. Najlepiej by model posiadał trzy uszczelki. Nie bez znaczenia jest także szerokość wlewu. Termos ma przecież służyć do transportu zupy oraz drugiego dania.

Prowadząc lokal gastronomiczny albo własny sklep, zawsze borykamy się z dylematem braku miejsca. Szczególny problem stanowią szafy mroźnicze, które są nam bezwzględnie potrzebne, natomiast zazwyczaj jest problem z ich ustawieniem. Ustawienie to nie tylko problem z miejscem, ale również z odległością od ścian, w celu efektywnej wymiany ciepła. Dotyczy to głównie lokali, które są umiejscowione w starych częściach miast, w takich miejscach nie można przebudowywać wedle uznania przestrzeni wewnętrznej lokalu. Musimy zatem podczas zakupu szafy mroźniczej, rozważyć wszystkie możliwe konfiguracje, które sprawią że przestrzeń zostanie najlepiej wykorzystana.

Jakie są rodzaje szaf mroźniczych?

Pod względem układu geometrycznego, gabarytów i zastosowanych rozwiązań szafy możemy podzielić na:

- pod blatowe,
- lady mroźnicze,
- nadstawki chłodnicze,
- wolnostojące szafy chłodnicze,

Planując lokal, musimy w pierwszej kolejności przemyśleć ile będziemy potrzebować szaf chłodniczych, jakiej mocy oraz gdzie. Dzięki takiej analizie będziemy mogli zakupić odpowiednie urządzenia, które będą używane, a nie będą niepotrzebnie zajmować miejsce (zabezpieczamy się również, przed zbyt małą ich ilością). Jeżeli mamy czas na skompletowanie sprzętu, warto poczekać na okazje, które mogą trafić się naprawdę niezłe.

wyposażenie gastronomiiOtwierając lokal gastronomiczny, musimy zadbać przede wszystkim o wyposażenie kuchni. Wyposażenie lokalów gastronomicznych, różni się w zależności od rodzaju jedzenia serwowanego, ale są pewne elementy wyposażenia, które powinien posiadać każdy lokal.

Standardowe wyposażenie gastronomii

Do standardowego wyposażenia gastronomicznego w lokalach będą należeć:

-lodówki: zarówno te dużej mocy (inaczej zamrażarki), lodówki średniej mocy oraz lodówki, które służą za tymczasowe miejsce przechowania produktów przed wydaniem,

-kuchenki: mogą być gazowe albo elektryczne, ich ilość powinna być zależna od tego ile z naszych potraw, będziemy przygotowywać za ich pomocą,

-frytkownice: zakładając, że będziemy serwować potrawy smażone musimy zadbać o porządne frytkownice,

-blaty: najlepiej z kwasiaka, blat taki niszczy się powoli, łatwo go sprzątać, a w razie czego sam w sobie służy jako deska do krojenia,

-mikrofalówki: lepiej nie serwować dań prosto z mikrofali, ale w razie jakiejś awarii co nieco w niej podgrzejemy,

Drobne wyposażenie gastronomiczne lokalu

Kuchnia w gastronomii nie obejdzie się, bez podstawowych przyrządów kuchennych. Najważniejsze są:

-noże: najlepiej ostre i dobrej jakości,

-chochelki,

-szczypce do nakładania,

-szpachelki do przewracania na grillu,