Otwierając lokal gastronomiczny, musimy zadbać przede wszystkim o wyposażenie kuchni. Wyposażenie lokalów gastronomicznych, różni się w zależności od rodzaju jedzenia serwowanego, ale są pewne elementy wyposażenia, które powinien posiadać każdy lokal.
Standardowe wyposażenie gastronomii
Do standardowego wyposażenia gastronomicznego w lokalach będą należeć:
-lodówki: zarówno te dużej mocy (inaczej zamrażarki), lodówki średniej mocy oraz lodówki, które służą za tymczasowe miejsce przechowania produktów przed wydaniem,
-kuchenki: mogą być gazowe albo elektryczne, ich ilość powinna być zależna od tego ile z naszych potraw, będziemy przygotowywać za ich pomocą,
-frytkownice: zakładając, że będziemy serwować potrawy smażone musimy zadbać o porządne frytkownice,
-blaty: najlepiej z kwasiaka, blat taki niszczy się powoli, łatwo go sprzątać, a w razie czego sam w sobie służy jako deska do krojenia,
-mikrofalówki: lepiej nie serwować dań prosto z mikrofali, ale w razie jakiejś awarii co nieco w niej podgrzejemy,
Drobne wyposażenie gastronomiczne lokalu
Kuchnia w gastronomii nie obejdzie się, bez podstawowych przyrządów kuchennych. Najważniejsze są:
-noże: najlepiej ostre i dobrej jakości,
-chochelki,
-szczypce do nakładania,
-szpachelki do przewracania na grillu,