Przeskocz do treści

Termos obiadowy – jaki model wybrać?

termos obiadowyWybór odpowiedniego produktu dla siebie to kwestia analizy naszych potrzeb. Warto zastanowić się w jakich warunkach będziemy go używać, dla ilu osób przenosić posiłki. To znacznie ułatwi wybór z pośród wielu dostępnych na rynku modeli.

Główne parametry

Przede wszystkim pojemność. Termos obiadowy może mieć pojemność od 0,5 do 5 litrów. Dobrym rozwiązaniem są modele składające się z kilku misek. Dzięki temu można zabrać kilka różnych posiłków na raz.

Kolejny parametr to czas utrzymywania ciepła. W przypadku termosu obiadowego jest to maksymalnie do 6 godzin. Czas ten może ulec zmianie w zależności od temperatury otoczenia. Im zimniej tym krócej posiłek zachowa ciepło.

Jakość wykonania

Wykonanie termosu obiadowego jest identyczne jak w przypadku klasycznych. Oznacza to, że możemy znaleźć modele:

- plastikowe i ze stali nierdzewnej,
- z wewnętrznymi wkładami szklanymi lub stali o powierzchni odbijającej światło, najlepiej by było to srebro, które jest antybakteryjne.

Jeśli chodzi o szczelność to najważniejszy jest korek. Liczy się tutaj ilość zastosowanych uszczelek. Najlepiej by model posiadał trzy uszczelki. Nie bez znaczenia jest także szerokość wlewu. Termos ma przecież służyć do transportu zupy oraz drugiego dania.