Przeskocz do treści

Termosy obiadowe – najważniejsze parametry przy zakupie

Zabranie ciepłego posiłku jest szczególnie ważne dla osób które lubią długie wędrówki. Zwłaszcza gdy na zewnątrz temperatury nie rozpieszczają. W co zatem warto się zaopatrzyć?

Ciepły posiłek w plenerze

Dodatkowym sprzętem, który może być bardzo przydatny to termosy obiadowe. Działają one dokładnie tak samo jak klasyczne modele. Ich wielkość i budowa są dostosowane do przenoszenia posiłków. Na rynku są dostępne modele kilku komorowe, co pozwala na przewiezienie w jednym termosie różnych posiłków.

Wykonanie

Wybierając termos obiadowy warto zwrócić uwagę na jakość wykonania i użyte materiały. Obecnie dostępne są wersje wykonane z:

  • plastiku
  • stali nierdzewnej.

Znacznie wytrzymalsze są te drugie, plastikowe nadadzą się do zabierania posiłków np. do pracy. W plenerze plastik znacznie łatwiej można uszkodzić.

Równie ważne jest wykonanie wnętrza termosu. Tańsze modele możemy spotkać ze szklanym wnętrzem. Znacznie lepsze są modele, które mają wnętrze posrebrzane. Srebro ma właściwości antybakteryjne, a zatem wyższy poziom bezpieczeństwa przechowywanej żywności.

Utrzymanie ciepła

Parametr ten jest związany nierozerwalnie z jakością wykonania. Czas utrzymania ciepła jest zależny do szczelności korka i nakrętki. Najlepiej gdy korek ma potrójną uszczelkę. Dzięki temu do wnętrza nie dostaję się zimne powietrze z zewnątrz. Wpływ ma także temperatura otoczenia. Im zimniej na zewnątrz tym termos utrzyma ciepło krócej. Najdłuższy czas to około 6 godzin.